Uutisarkisto

Miten PCR sai alkunsa?

Arthur Kornberg innostui entsyymeistä 40-luvulla ja löysi DNA polymeraasi I -entsyymin 1956. Hänet palkittiin tästä lääketieteen Nobelilla 1959.

DNA polymeraasi I ei kuitenkaan toiminut kaikissa reaktioissa aivan toivotusti, koska entsyymillä on myös 5'→3' eksonukleaasiaktiivisuutta. Vuonna 1970 löytäjänsä, tanskalaisen biokemistin Hans Klenowin mukaan nimetyn Klenowin fragmentin poistamisen huomattiin muokkaavan entsyymiä sopivasti ja siitä tulikin ensimmäinen PCR-polymeraasina käytetty entsyymi.

Thomas D. Brock teki kenttätutkimusta Yellowstonen kansallispuistossa 1965-1975. Hänen ryhmänsä eristi bakteerinäytteestä organismin, joka selvisi korkeissa lämpötiloissa. Tämä bakteeri sai nimen Thermus aquaticus ja se tuotti maailmalle Taq DNA-polymeraasin. Parikymmentä vuotta myöhemmin Taq mahdollisti yhden ja saman entsyymin käyttämisen koko PCR-ajon ajan, mikä teki PCR:sta olennaisesti vähemmän työlään tekniikan ja paljon aiempaa nopeamman.

Legendan mukaan Kary B. Mullis keksi PCR:n perusidean autoillessaan ja miettiessään, miten voisi auttaa kollegoitaan säilyttämään työnsä. Totta tai ei, monia muitakin tämä teknologia on auttanut. Kary Mullis sai kemian Nobelin 1993.

Yhdeksänkymmentäluvun alkupuolella Russell Higuchi tiimeineen pohti, miten PCR-reaktiossa monistuneen tuotteen saisi visualisoitua avaamatta putkea. He suunnittelivat leimaavansa syntyvät molekyylit fluoresoivalla leimalla ja tallentavansa jokaisen syklin fluoresenssilukemat – voisiko se olla kvantitatiivista? Kyllä vain, ja nykyään teknologiaa kutsutaan qPCR:ksi.

Kuten usein tieteessä, parhaat löydöt ovat hedelmällisen tiimityön tulosta. PCR:n ja qPCR:n tapauksessa loistavia ideoita on syntynyt ympäri maapalloa. Me BioNordikassa haluamme tukea tutkijoita tärkeässä työssä kohti aina parempaa tulevaisuutta tarjoamalla nopeaa ja asiantuntevaa apuamme sekä parhaita reagensseja, joita markkinoilta löytyy. Jutellaan!

Kaikessa PCR:aan liittyvässä voit kääntyä Anniinan puoleen - ja hyödynnä ihmeessä kampanjamme markkinoiden parhaista PCR-tuotteista!
PCR kampanja BN WINTER20

cell immuno instruments custom